Tuesday, February 07, 2006

Ficatei de pasare cu cartofi piure

Deci am zis sa facem niste ficatei si niste cartofi piure, ca aia prajiti nu prea merg. Pana nu uit, la puiu` ala la rotisor ar fi mers un vin alb sec/demisec. Sau o bere, pentru noi provincialii.
Sa revenim la ficatii nostri. Deci, am luat asa, 2 pachete de ficatei, ~1 kg ( iar am fost 3 din care unu` mancau rau - da, Sergiu - ), 'cel putin 2 kile de cartofi', o smantana, un lapte, 2 cepe mai marisoare, 2-3 bucati de usturoi. Mai intai si'ntai am pus cartofii la fiert, in coaja ( nu iese amidonul din ei daca ii fierbem in coaja, si iese piureul mai moale )
IMG_2599
Intre timp am dezghetat ficateii, i-am spalat bine bine, sa nu ramana sange
IMG_2601
Dupa asta am taiat ceapa ( acu avem poze si cu ceapa taiata )
IMG_2602
Am pus ceapa la calit, intr`o tigaie cu putin ulei
IMG_2613
Intre timp am curatat cartofii ( aci n`avem poze, ca injuram eu, si ne era frica sa nu iasa injuraturile in poze ) si i`am zdrobit cu scula speciala de piureit.
IMG_2611
Nu uitati de ceapa. Cand s`a aurit, puneti ficateii peste.
IMG_2619
Revenim la piure ( cine`a zis ca e usor sa gatesti? ). Puneti putin lapte, smantana si amestecati bine. In momenul asta, Marius - care a stat cu mine in bucatarie de la bun inceput - se uita la mine : 'Bagi la cuptor dupa asta?'. Eu : 'HA?'. El: 'Ah! Faci piure!!'.( d`oh! )
IMG_2618
Gata piureul, ne concentram atentia asupra tigaii. Acoperiti`o cu un capac, se fac mai repede ficatii asa. Amestecati din cand in cand pana sunt gata. Daca e nevoie, mai aruncati putina apa peste ei, sa nu se arda. Ah, sa nu uit. Nu puneti sare peste ficatei, se fac tari ca asfaltul si`s numa` buni de aruncat la cosu` de mizerii, dupa cum ii spunea fostul meu prof de mate din liceu ( buna ziua domnu` Matei, inca mai stiu ca x patrat derivat e 2x ). Puneti piper cat va cade voo bine. Cam asa arata cand sunt gata :
IMG_2626
Si cam asa in farfurie :
IMG_2628
P.S. Mergea un vin rosu' la ficateii astia. Bere nu prea.

4 comments:

mariuz said...

Ehh au alunecat ficatzeii shi fara vin alb, am uitat iarashi ingrediantul prencipal
mozica poponara , da a fost shi ceva buocelii la radioromania hactualitatzi in timp ce se faceau fiecatzii
Fara muozica nu se face dom'le mancarea :)

Alex Stanciu said...

Vin rosu :) La pui era alb vinu.

mariuz said...

nu am avut lapte la piure shi a trebuit sa alerg dupa el la magazinul continuum (adeka non stop)
Cand sa trec strada hopa shi duba oraganelor
de politzie.
Cum aratam cam ca un home-less si vaga-bond
am incetinit sa nu intre aia la banuiala
ca n-aveam neci un Hact la mine.
Am luat laptzii si am fugit spre hapartamentu' unde se desfashura operatziunea cu codul "frecatzeii"
Maama ce frieg era , cred ca era sub 20 grade in minus

gabrielcostin said...

stii ce lipseste? timpii de coacere. sunt esentiali pentru cei care fac pentru prima oara