Posts

Showing posts from February, 2006

Lucskos

Sau ciorba de varza. Dulce. Pentru aia care nu's de prin Ardeal. Sa incepem. In primul rand, nu am poze, ca e ciorba, ce poze sa am pentru o ciorba? De ce avem nevoie ? O oala. O varza, nu mare, cam de 1.5 kg. 2 morcovi, 2 firicele de patrunjel, o legatura de cimbru si marar, 2 cartofi, o gulie, o bucata de conopida - nu mare -, 2 ardei grasi, daca e mare mare oala, o conopida. Hauleu, uitai cel mai important lucru, costita afumata. Puneti costita la fiert, mai intai. Dupa ce a fiert carnea da` nu bine bine, ca mai tre` lasata zama la fiert, se pun legumele la fiert, varza, morcovii, cratofii, patrunjelu` gulia, telina, ceapa, ( eu am pus si praz - de ce, pe privat - ). Puneti verdeturile peste, cimbru, marar, leustean, ce si cat incape. Daca va doreste ficatelu` , mai puneti apa, cat sa acopere. Sau mai multa, oricum se evapora. Sfat : legati cimbrul si mararul, sa nu se`mprastie in voie prin oala. Faceti la fel cu orice verdeturi puneti ( nu ma omor dupa patrunjelu` verde`n ciorb

Ficatei de pasare cu cartofi piure

Image
Deci am zis sa facem niste ficatei si niste cartofi piure, ca aia prajiti nu prea merg. Pana nu uit, la puiu` ala la rotisor ar fi mers un vin alb sec/demisec. Sau o bere, pentru noi provincialii. Sa revenim la ficatii nostri. Deci, am luat asa, 2 pachete de ficatei, ~1 kg ( iar am fost 3 din care unu` mancau rau - da, Sergiu - ), 'cel putin 2 kile de cartofi', o smantana, un lapte, 2 cepe mai marisoare, 2-3 bucati de usturoi. Mai intai si'ntai am pus cartofii la fiert, in coaja ( nu iese amidonul din ei daca ii fierbem in coaja, si iese piureul mai moale ) Intre timp am dezghetat ficateii, i-am spalat bine bine, sa nu ramana sange Dupa asta am taiat ceapa ( acu avem poze si cu ceapa taiata ) Am pus ceapa la calit, intr`o tigaie cu putin ulei Intre timp am curatat cartofii ( aci n`avem poze, ca injuram eu, si ne era frica sa nu iasa injuraturile in poze ) si i`am zdrobit cu scula speciala de piureit. Nu uitati de ceapa. Cand s`a aurit, puneti ficateii peste. Revenim la piur

Cartofi pai si pui la rotisor. Cu mujdei.

Image
Deci poze cu mujdeiu` n`avem ( Sergiu, de ce nu avem? ). Asa, sa incepem. Deci, in primul rand avem nevoie de cartofi ( cam 2 kg aveam noi, ca eram 3 ), 5 oua ( 2 Mariuz, 2 Sergiu, 1 eu - nu`s atat de dotat - ), 2 catei de usturoi, o cutie de smantana, 2 pui ( cam 1.5 kg impreuna ), condimente cate`ncap ( de la sare/piper la rozmarin, busuioc ), putin ulei, si rabdare. Puii erau cam inghetati ei, deh era frig afara, asa ca i`am pus la dezghetat, sub apa fierbinte, sa nu stam 3 ore dupa ei. Intre timp, am curatat cartofii ( Mariuz's job ), i`am taiat si i`am pus la prajit. Dupa ce s`au prajit cartofii, am facut si ocheanele, ca erau tare fomisti astia doi. Cam asa arata farfuria finala :) ( ardeii aia iuti erau mai mult ardei grasi, nu piscau deloc. Mersi Darina ). Dupa asta am inceput sa ma joc cu puii I`am uns bine cu ulei, dupa care am pus condimentele pe si in ei. Nu va rusinati sa bagati condimente sub piele, intra mai repede in carne, pielea se intareste repede si nu apuca aro